utorok 16. februára 2016

Najlepšie pečené buchty

Tento recept som našla na krabičke perlového cukru zo Švédska. Nepovažujem sa za skúsenú pekárku, to nie, ale reku, vyskúšam. Skúsila som a o dva dni som ich piekla opäť. Také nadýchané kysnuté cesto sa mi fakt ešte nikdy nepodarilo.


V pôvodnom recepte nie sú plnené, no my lúbime lekvár, tak sme plnili slivkovým.

Suroviny na 15 buchtičiek:

50g masla
2 a 1/2 dl mlieka
25g droždia
1 dl zakysanky
1 vajce
75g trstinového cukru
štipka soli
1/2 lyžičky mletého kardamónu
cca 0, 5 kg hladkej múky

1 vajce na potretie
perlový cukor alebo Isomalt (dá sa zohnať v cukr. potrebách)

Prihrejeme si trošku mlieka na 37st. a pridáme lyžicu cukru a droždie a necháme si spraviť kvások. Vymiešame zvyšok mlieka so zakysankou, vajíčkom, zvyškom cukru, roztopeným maslom, štipkou soli a kardamónom, pridáme kvások a postupne pridávame múku, kým sa prestane lepiť o misu a miesime. Cesto prikryjeme a necháme vykysnúť v teplej miestnosti cca 30 min.

Na pomúčenom povrchu rozvaľkáme cesto a nakrájame približne na kocky. Lyžicou ukladáme lekvár a vytvarujeme buchtičky. Ukladáme na olejom vytretý plech a olejom pomastíme aj buchtičky po bokoch, aby sa lepšie oddeľovali. Necháme ešte chvíľu nakysnúť pod utierkou. Potrieme vajíčkom  a ozdobíme cukrom. Pečieme dozlatista.




 Tak čo, upečieš? :)