utorok 12. mája 2015

Kardamonový koláč

Kardamon je korenina výraznej arómy a chuti, špecifická pre Stredný východ, severnú Afriku a Škandináviu. Tento koláč som objavila, kde inde ako vo Švédsku. Zaradila by som ho do kategórie našich báboviek a je to taký suchší koláčik ku káve, čaju či kakau, no práve vďaka kardamonu je jeho chuť jedinečná.




Kardamon má množstvo priaznivých účinkov na naše zdravie. Starobylí Egypťania ho žuli, aby im zaručil čerstvý dych. Má pozitívny vplyv na trávenie a vraj tiež ukľudňujúce účinky na nervovú sústavu.


Potrebujeme:
125g masla
2 vajíčka
2dl práškového cukru
6dl polohrubej múky
3 lyžičky prášku do pečiva
2 lyžičky mletého kardamonu
2 a 1/2dl mlieka

2-3 lyžice perlového (dekoračného) cukru
nasekané mandľové lupienky

Rúru si necháme vyhriať na 200 stupňov.
Ručným mixérom vymiešame vajíčka a preosiaty cukor pekne dopenista. Pridáme maslo a mlieko izbovej teploty Múku zmiešame s práškom do pečiva a kardamonom a postupne primiešavame do "mokrej hmoty".
Hmotu vylejeme do vylejeme do vymastenej a vysypanej tortovej alebo bábovkovej formy a posypeme mandľami a dekoračným cukrom. Pečieme na 180 st. cca 45 minút alebo skúšame špáratkom, kedy je hotový.






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára