Aké by to boli Vianoce bez medovníkov?
U nás sa piekli tento rok dve verzie. Prvá, podľa receptu od mojej maminy na mäkkučké klasické slovenské medovníky, takže netreba vyčkávať, kým zmäknú a dajú sa piecť aj na poslednú chvíľu. Druhá várka boli tradičné švédske pepparkakor, ktorých prenikavá korenistá chuť je dokonalá v spojení s typickým vianočným glogg-om.
Medovníky:
Z receptu na medovníky som piekla polovičnú dávku a cesto vyšlo na presne dva plechy.
Potrebujeme:
500g hladkej múky
300g preosiateho práškového cukru
125g masla
2 vajíčka
4 PL liateho medu
2 ČL sódy bikarbóny
2 ČL perníkového korenia
nastrúhanú citrónovú kôru (z umytého citróna)
Maslo, med a cukor necháme zovrieť a trošku vychladnúť.
Zmiešame múku, sódu bikarbónu, korenie a do zmesy nastrúhame citrónovú kôru.
Spojíme suché ingrediencie s medovou hmotou a premiešame.
Do ešte teplej hmoty pridáme vajíčka a vymiesime cesto.
Necháme minimálne dve hodinky postáť v chlade.
Cesto vyvaľkáme na hrúbku 5mm, pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a po upečení žĺtkom s troškou mlieka, aby sa pekne leskli.
Pečieme cca 10 minút na 175 °C.
Švédske pepparkakor:
V preklade "korenisté koláčiky". Recept je veľmi podobný slovenským medovníkom, no podstatné sú koreniny, ktoré im dodajú špecifickú chuť.
Potrebujeme:
500g hladkej múky
200g hnedého cukru
4 PL melasy (môžeme nahradiť medom)
125g masla
2 vajíčka
2 ČL sódy bikarbóny
1 PL mletej škorice
1 PL mletého zázvoru
1 ČL mletých klinčekov
1 ČL mletého kardamonu
a ja som pridala aj 2 veľké lyžice kakaa, len aby boli tmavé :)
Postup je rovnaký ako v predošlom recepte.
Maslo, melasu (med) a cukor necháme zovrieť a trošku vychladnúť.
Zmiešame múku, sódu bikarbónu a koreniny.
Spojíme suché ingrediencie so sladkou hmotou a premiešame.
Do ešte teplej hmoty pridáme vajíčka a vymiesime cesto. Ak by odrazu ostalo lepkavé, prisypeme trošku hladkej múky.
Necháme cez noc postáť v chlade.
Pepparkakor by mali byť tenšie ako medovníčky cca 2-3mm, ale každý podľa seba :) Ja som cesto vyvaľkala na 5mm, aby boli hrubšie a tiež som ich potrela rozšľahaným vajíčkom pred pečením a po upečení žĺtkom s mliekom, aby sa pekne leskli, no v originál pepparkakor sa nepotierajú.
Pečieme cca 10 minút na 175 °C.
Na zdobenie som použila 1 bielok, 150g dvakrát preosiateho práškového cukru a zopár kvapiek z citrónu - vymiešané ručne a cukrové guličky. Hmotu som si rozdelila na polovicu a naplnila do sáčkov, s jednou som zdobila a jednu nechala v chladničke a zamieňala som ich, lebo lepšie sa s ňou pracuje, keď je vychladená.
Malý tip, ktorý ma "za cesty" napadol na medovníkové krídla so srdiečkovou vykrajovačkou:
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára