Občas sa zastavím pri myšlienke, ako sa žilo v dobe mojich prastarých rodičov. Všetko bolo také čisté, prírodné, ľudia žili z toho, čo si vypestovali, chovali alebo vymenili na jarmoku, žiadna umelina, plasty, odpadky...
Vianoce neboli o štedrosti pod stromčekom, skôr o štedrosti na stole. Myslím, že vtedy mali Vianoce omnoho silnejšiu myšlienku ako dnes. Pamätám si len zo starých rozprávok, že na stromčekoch viseli háčkované vločky alebo ozdôbky zo slamy, orechy, koláčiky.. Vlastnoručne vyrobené ozdoby pre mňa znamenajú prípravu na Vianoce. Všetko to má potom väčšie čaro ako len otvoriť krabicu a ovešať strom umelými ozdobami. My máme taký handmade stromček už druhý rok.
Okrem medovníkov, sušeného pomaranča a drevených ozdôb ho budú krášliť aj takéto hviezdičky:
Na prípravu hmoty (cesta) potrebujeme:
2 šálky hladkej múky
1/2 šálky soli
šálka vody
Zmiešame múku so soľou a postupne pridávame vodu. Hmota alebo cesto nesmie byť lepkavé.
Hmotu vyvaľkáme na cca 4mm a vykrajujeme na pomúčenej doske.
Dierky vypichneme slamkou.
Necháme usušiť na rovnom povrchu, najlepšie na papieri na pečenie. Otáčame, aby vytvrdlo aj z druhej strany.
A preto, že fantázii sa medze nekladú, môžeme ich ľubovoľne vykrojiť, pomaľovať napr. akrylovými farbami alebo ozdobiť trblietkami.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára