streda 17. decembra 2014

DIY vianočné ozdoby


   Občas sa zastavím pri myšlienke, ako sa žilo v dobe mojich prastarých rodičov. Všetko bolo také čisté, prírodné, ľudia žili z toho, čo si vypestovali, chovali alebo vymenili na jarmoku, žiadna umelina, plasty, odpadky...
   Vianoce neboli o štedrosti pod stromčekom, skôr o štedrosti na stole. Myslím, že vtedy mali Vianoce omnoho silnejšiu myšlienku ako dnes. Pamätám si len zo starých rozprávok, že na stromčekoch viseli háčkované vločky alebo ozdôbky zo slamy, orechy, koláčiky.. Vlastnoručne vyrobené ozdoby pre mňa znamenajú prípravu na Vianoce. Všetko to má potom väčšie čaro ako len otvoriť krabicu a ovešať strom umelými ozdobami. My máme taký handmade stromček už druhý rok.

pondelok 15. decembra 2014

Vanilkové guličky


Vanilkové rožky patria k sladkým Vianociam. Povedala by som, že sú to také typické slovenské vianočné chuťovky, no zistila som, že sa pečú aj v inej forme v rôznych častiach sveta. Dokonca známy z Chille tvrdil, že ich chuť mu je známa. 

Na našich stránkach je množstvo receptov, väčšinou s rôznymi gramážami, ale rovnakými surovinami. Ja som si svoj vybrala TU.

Medovníčky a švédske pepparkakor

   Aké by to boli Vianoce bez medovníkov?
U nás sa piekli tento rok dve verzie. Prvá, podľa receptu od mojej maminy na mäkkučké klasické slovenské medovníky, takže netreba vyčkávať, kým zmäknú a dajú sa piecť aj na poslednú chvíľu. Druhá várka boli tradičné švédske pepparkakor, ktorých prenikavá korenistá chuť je dokonalá v spojení s typickým vianočným glogg-om.