streda 2. decembra 2015

Ako sme sa zaľúbili do babywearing-u

   Naše nosiace obdobie sa pomaly blíži ku koncu a je vymedzené už len na rýchle prenosy a mne to začína chýbať. Trošku som si chcela zaspomínať ako som nosila spiaci batôžtek priamo na srdci, podeliť sa o moje dojmy z nosenia ako som sa k noseniu dostala a prečo.


   Najväčším impulzom zadovážiť si šatku na nosenie malinkej bol môj psík. Potrebovala som nejakú praktickú pomôcku ako chodiť s oboma von a bez kočíka. Nikdy som nejak nevnímala nosiace mamy, v čase, keď som bola tehotná bolo stretnúť nosiacu mamu skôr raritou. Veľa som o nosení študovala, čítala som na fórach, čítala som odkazy na výskumy, pre a proti, odporúčania a aj názory tých, ktorí nosenie neschvaľujú. Nakoniec som si názor na celú tému urobila sama, no a začala som trénovať viazanie Rebeky asi týždeň po príchode z nemocnice.


   Moja Rebeka bola úplne že (milujem toto slovo, konečne ho môžem použiť) "pflegeleicht" bejby. Spala, dojčila sa, spala, dojčila a takto to bolo takmer do jej pol roka. Neplakala, nemala prečo, dokonca ani pri svojom prvom nádychu neplakala... och, akoby to bolo len včera. A spala veľa, kdekoľvek a akokoľvek. Občas som sa až obávala či je v pohode, ak stále spí :)


   Ja som si s kočíkom vždy pripadala strašne nemotorná a obmedzená. Vyhovoval mi len na pomalé, pohodové prechádzky, keď somsa nikam nenáhlila, takže nosenie v šatke mi veľmi uľahčilo a spríjemnilo život s bábätkom. Cez zimu sme sa nosili najmä doma a ja som sa mohla Rebeke venovať svojou prítomnosťou a popritom robiť domáce práce, variť a robiť svoje projekty... Obe sme boli spokojné.

   Nikdy som nemala pocit, že nemám čas na seba. Už 5 mesiacov po pôrode bola moja váha nižšia ako pred otehotnením. Nie je to fitkom (na pernamentke mám odškrtnutých 6 vstupov :), stravujem sa zdravo, to áno, ale myslím si, že najviac vďačím dojčeniu a noseniu môjho batôžka. Nieraz som po rýchlej prechádzke s 10-mi kilami mala na druhý deň svalovicu.


   Mám pocit, že ja som s nosením práve naskočila na vlnu, ktorá ho rozprúdila a začalo sa o nosení veľa hovoriť a písať.  Škoda, že tento spôsob prenosu detí takmer zanikol, keď bol súčasťou našej histórie.  Aj moja babka si pamätá ako ju ešte moja nebohá prababka nosila no polia v plachte na chrbte.  Dnes už je to inak, v mojom okolí je mnoho mojich kamošiek mamín, ktoré svoje deti nosia a to aj vďaka mne a moc ma to teší. V mojich nosiacich začiatkoch som zvykla mať pohnútky presviedčať mamy, nech nosia a hlavne podávať informácie ako nosiť správne a ergonomicky, čo ma časom prešlo :) Ale teší ma, ak ma známe oslovia s prosbou o pomoc s nosením. Priznám sa, že ja moc nemám tieto nahováracie schopnosti a moja pomoc je úplne dobročinná a podávaná od srdca. Preto ak niekto nesúhlasí s nosením a má naň iný názor, tak s ním túto tému nerozoberám.


   Jedna vec, ktorú som odsledovala a mnoho nosiacich mám sa zhodne, že nosené deti sú kľudnejšie a plačú menej. Spomínam si na výrok, ktorý asi mnohé poznáme: "si ju naučíš na nosenie a sa jej nezbavíš!" tak my sme dokonalý príklad toho, že je úplne nepravdivý. Keď dieťa začína chodiť a má záujem objavovať okolie, príde obdobie, že už toľko v šatke nevydrží alebo nosenie úplne odmieta. Ja si skôr myslím, že sa niekde stala chyba, ak dieťa nemá rado nosenie, blízkosť a kontakt so svojimi rodičmi alebo ak mu ho rodičia nedoprajú.


   Často sa ma známi pýtali, prečo sú šatky na nosenie také drahé. Je toľko kritérií, ktoré musí šatka spĺňať, aby bola nosná, kvalitná a bezpečná. Sú tkané špeciálnymi väzbami, ich nosnosť závisí od hustoty tkania a druhu vlákien. Ja som začínala s elastickou šatkou, no dnes už viem, že síce je vhodná pre novorodenca, ale nie na dlho, najmä ak rýchlo priberá. Pri Rebekiných 6 kilách sme si kúpili ergonomický nosič, ktorý je praktický vďaka rýchlemu nasadeniu.



   Musím ešte spomenúť komunitu nosiacich mamín, ktoré som vďaka noseniu spoznala. Vždy som sa stretla s ochotou podeliť sa, požičiať a vymeniť šatky na určitý čas. Vďaka ním som sa dostala k šatkám, ktoré nie je až také jednoduché získať alebo kúpiť. Pre mňa to veľa znamenalo, lebo dnes je málokto ochotný požičať svoju vec a nieto šatku v hodnote niekoľko sto eur. Častokrát som menila šatku s úplne cudzou maminou, keď sme si len cez sociálnu sieť vymenili kontakty a šatky poslali len na základe dôvery.


   Pre niekoho, kto sa v tomto "nosiacom svete" nepohybuje je to možno nepochopiteľné, prečo mi nestačila jedna šatka a skúšala som iné. Ono to nosenie je tak trošku návykové. Každá šatka je iná svojím zložením a svojou nosnosťou, vlastnosťami a najmä dizajnom. Na našich podporných skupinách som mala možnosť viazať rôzne šatky a porovnať ich, najmä keď moja Bublinka nebola fifipierko a mala som čo nosiť a časom som videla rozdiel, že nie je šatka ako šatka. Toto je už ale vyšší level nosenia  :) a nemusí nevyhnutne patriť k samotnému noseniu. Nosiť sa dá v čomkoľvek (ergonomickom), ale  je fajn aj počas materskej nájsť si nejakú záľubu a stať sa napr. odborníkom na tkaniny, haha...


   Tou naj naj výhodou nosenia bolo v mojom prípade ako to volám - že handsfree a v neposlednom rade, sme sa vďaka noseniu dostali na miesta, kam sa s kočíkom ísť nedá.


Noseniu zdar!





11 komentárov:

  1. Maťka aj keď niesom a zatiaľ ani neplánujem byť mama (ale viem aj to raz príde, keď konečne dospejem - zatiaľ to tipujem asi tak v budúcom storočí):D:D:D určite si prídem pre rady, pretože toto vidím ako úplne najlepšiu vec pre zaneprázdnené a aktívne mamičky a spokojné detičky:) Super článok, krásne fotky, palec hore!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Beti ďakujem, teším sa a rátaj so mnou :) A na bábo netreba dospieť - deti si lepšie rozumejú s deťmi :)

      Odstrániť
  2. Super článok, škoda že ja pri mojom "urevancovi" som to nepoužívala, ešte to nebolo tak trendy, pri druhom určite budem a som rada, že budem mať lekcie viazania z prvej ruky 👍

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Maťka máš môj obdiv za to, koľko energie a času venuješ nielen Rebeke, ale aj mnohým svojim záujmom. Navyše viem z vlastnej skúsenosti, že si vždy ochotná pomôcť a poradiť. Ja som ti tiež vďačná hlavne za rady pri výbere nosiča a aj za možnosť si ten tvoj vyskúšať. Bola to strastiplná cesta, ale teraz som veľmi spokojná :-) A tvojmu článku: naozaj nie je pravda, že nosené dieťa sa ťažšie odpúta od matky. Za správnych okolností by to malo byť naopak. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Maťka, ďakujem, ja som zasa vďačná za tvoje rady z oblasti psychológie :)

      Odstrániť
  4. Obe ste úžasné a obdivujem ako sa venujes malej a popri tam stíhať aj ďalšie aktivity. Vďaka tebe ma nosenie zaujalo a o nie dlho sa aj ja dúfam pripojím k rodine nosiacich mamičiek. Som ti vďačna za ochotu pomôcť mi pri výbere šatky a je úžasné vedieť, že sa vždy môžem na teba obrátiť o pomoc ci radu. A dúfam, že stihneme nejaké lekcie viazania. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Matka, som buduca mamicka a velmi by som chcela svoje dieta naucit na nosenie v satke / nosici. Tvoj blog som precitala minimalne 3x:) Vedela by si mi prosim poradit, na co si dat na zaciatku pri vybere satky pozor, pripadne z akej stranky / firmy odporucas satky? Nepremyslala si nahodou aj nad kurzami viazania? Velmi pekne dakujem za tvoju odpoved, cas a cenne rany.
    Veronika

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Veronika, veľmi ma potešila tvoja správa :) Rada poradím aj s výberom aj s viazaním bábätka. Ak by si mala záujem, pošli mi tvoj email alebo fb kontakt. Alebo ti môžem odporučiť lektorky viazania šatiek, ktoré okrem toho organizujú aj podporné skupiny nosenia, dojčenia a aj kurzy viazania alebo tancovania s bábätkom v šatke. Som rada, že si napísala a že je o nosenie záujem! Martina

      Odstrániť
    2. Ahoj Matka, na FB som si ta pridala do priatelov (Veronika Ven) a moj mail je venveronika@gmail.com. Este raz obrovska vdaka:)

      Odstrániť
  6. Ahoj Maťka. Článok bol veľmi pekný, si šikovná.
    Pomohla si nám pri výbere nosiča ale aj so správnym nosením nakoľko sme mali len klokanku. Nosenie nás odbremenilo a malý je spokojné a štastné dieťa. Teraz môžeme chodiť na výlety a nemusíme riešiť či prejdeme kočíkom. Nosenie nám pomohlo aj pri chorobách, lebo malý bol pri mamine. Sme ti za to vďační.
    Ďakujeme. :-)

    OdpovedaťOdstrániť