Pre tehuľky, detičky a aj celú famíliu...
Recept na domáce tiramisu som si trošku upravila kvôli tehotenstvu, keďže moje bejby nechcem zaťažovať ani kofeínom, ani alkoholom. Takže tým, čo tiramisu bežne pripravujú je už zrejmé, v čom sa recept líši od originálu a pre začiatočníčky, skúsené aj neskúsené v kuchyni pridávam podrobný recept s popisom. Tiramisu je veľká mňamka a hlavne nenáročná na prípravu, preto sa netreba báť a smelo do toho. Najmä v tomto období, keď nám mnohým tak veľmi chutí sladké aspoň ja uprednostňujem sladkosti,ktoré si aj sama vyrobím.
Na prípravu potrebujeme:
4 vajíčka
6 lyžíc trstinového cukru
500g mascarpone/izbovej teploty
2 veľké balíky dlhých piškót
Bezkofeinovú instantnú kávu
Citrón
Škoricu
Kakao
Do dostatočne širokej a hlbokej misky si pripravíme silnú kávu a necháme vychladnúť.
....a natrieme zvyšnou časťou krému.
Dobrú chuť, mňam!
Recept na domáce tiramisu som si trošku upravila kvôli tehotenstvu, keďže moje bejby nechcem zaťažovať ani kofeínom, ani alkoholom. Takže tým, čo tiramisu bežne pripravujú je už zrejmé, v čom sa recept líši od originálu a pre začiatočníčky, skúsené aj neskúsené v kuchyni pridávam podrobný recept s popisom. Tiramisu je veľká mňamka a hlavne nenáročná na prípravu, preto sa netreba báť a smelo do toho. Najmä v tomto období, keď nám mnohým tak veľmi chutí sladké aspoň ja uprednostňujem sladkosti,ktoré si aj sama vyrobím.
4 vajíčka
6 lyžíc trstinového cukru
500g mascarpone/izbovej teploty
2 veľké balíky dlhých piškót
Bezkofeinovú instantnú kávu
Citrón
Škoricu
Kakao
Do dostatočne širokej a hlbokej misky si pripravíme silnú kávu a necháme vychladnúť.
Medzitým vymiešame 4 žĺtka so 6 lyž trstinového cukru, až kým sa cukor úplne nerozpustí.
Studené bielka vyšľaháme so štipkou soli a troškou citrónovej šťavy na tuhý sneh.
Mascarpone vylejeme do misy a ručne vmiešame najprv žĺtka, potom veľmi jemne po troškách primiešame sneh.
Krém by mal byť krásne nadýchaný. Na záver do krému nastrúhame citrónovú kôru z polky umytého citróna.
Piškóty po jednej máčame do kávy. Ja mám radšej keď sú poriadne kávové, no v oridžinal tiramisu sú znútra suché, preto sa môžu najprv poukladať do misy, a potom pokvapkať kávou. Takže ja máčam celú piškótu cca 2 sekundy, ponorím, otočím, vyberiem, ale zas opatrne, aby sa nerozpadla v káve :-)
A pekne ukladáme do misy alebo pohárov (vtedy si ich polámem,aby pasovali na veľkosť pohára).
Krém si pomysleme rozdelím na dve dávky. Potrieme piškóty v mise jednou z nich.
Opäť ukladáme piškóty...
....a natrieme zvyšnou časťou krému.
Vrch posypeme cez sitko kakaom a prstami štipkou škorice.
Tiramisu je najlepšie nechať cez noc v chladničke a podávať až na druhý deň,keď je fajne stuhnuté. Ja nikdy nevydržím čakať dlhšie ako tri hodiny :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára