piatok 26. decembra 2014

Mrkvový koláč, mrkvové cupcakes alebo mrkvová torta

S mrkvovým koláčom som mala prvé stretnutie počas môjho pobytu v Anglicku. Keďže u nás ešte v tom čase nebol moc známy, reagovala som ako asi každý, kto o ňom prvýkrát počuje (mrkva v koláči???) :).
No môžem povedať, že odkedy sme ho piekli v našej bývalej kaviarničke, veľa zákazníkov sa nechalo presvedčiť, aby ho vyskúšali a bol fakt jedným z najobľúbenejších koláčov. A keďže niektorí "závisláci" na ňom doteraz nedajú pokoj s receptom, nech sa páči :)



Na prípravu cesta potrebujeme:

1,5 hrnčeka trstinového cukru
3/4 hrnčeka oleja
4 vajíčka
2 hrnčeky polohrubej múky
2 ČL sódy bikarbóny
2 ČL prášku do pečiva
1 PL mletej škorice
hrnček mletých vlašských orechov
štipka soli
5 väčších nahrubo postrúhaných mrkiev

Ak nemáme orechy, môžeme ich nahradiť makom, je to tiež chutná varianta tohto koláča a skúšala som ju práve v prípade, keď som počas pečenia zistila, že nemám orechy :)


Krém:
125g masla izbovej teploty
250g neochutenej smotanovej nátierky alebo mascarpone
50g preosiateho práškového cukru
1 ČL vanilkového extraktu alebo 1 vanilkový struk
citrónová kôra



Postup:

Najprv si nastrúhame mrkvu a nasekáme orechy.

Vymiešame cukor s olejom dopenista. Pridáme vajíčka.

V druhej miske zmiešame všetky suché ingrediencie - múku, PDP, sódu bikarbónu, škoricu, soľ. 
Primiešame suché suroviny do tekutých. Keď sa poriadne spoja, pridáme orechy (mak) a mrkvu a premiešame.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 175°C, buď na vymastenom plechu, alebo v muffinových formách, alebo ak pečieme tortu, rozdelíme cesto do dvoch tortových foriem a naraz upečieme.

Počas pečenia si pripravíme krém. Ručným mixérom zmiešame maslo s nátierkou a pridáme cukor, esenciu a nastrúhanú kôru z jedného umytého citróna. Krém natrieme na koláč alebo ním ozdobíme cupcakes. V prípade torty ním spojíme obe časti a zvyšok natrieme navrch alebo ja s ním zvyknem potrieť aj boky a celý posypať mletými orechmi.






3 komentáre:

  1. Milujem pečenie odmalička...ale keď sa blížil termin prvých narodenín môjho chlapčeka,zrazu som cítila veľkú zodpovednosť a nevedela sa rozhodnúť čo upiecť. Pečenie je pre mňa freestyle, nerada sa držím receptov :) Vsadila som teda na istotu. Chcela som aby si mohol pochutnať aj môj malý. Napisala som Maťke, aby mi poradila,keď už má skusenosti s dcérkou. Poradila nám mrkvovú lahôdku. Najskôr som piekla cupcakes. Vyšlo ich 30:)Veľa. No netušila som, že tento recept budem počas jedného mesiaca piecť ešte 3 x aj keď s obmenami :)(návštevy boli nadšené) Tie tri som piekla torty. Podarili sa krásne. Receptik sme si trochu prispôsobili (pomiešala som mak aj orechy,zčasti sme zamenili múku a doplnili pomarančovo tvarohovú plnku,tú sme malému nedavali). Pre nás dostal mrkvový koláč primenie "vianočný mrkvový". Mrkvový koláč je jednoducho užasný :) Hebký, vláčný, nadýchaný, šťavnatý.
    Mati, ďakujeme krásne!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mirka, to ma straaašne potešilo, že sa u Vás tak ujal! Ja som sa ho popravde už prejedla, ale veru mala by som ho malinkej opäť upiecť. Teraz frčíme na cheesecakes, ale už potrebujeme zasa zmenu :)

      Odstrániť
    2. oh, my ďakujeme :) Keď sa povie cheescake predstavím si júl,august 2014 -moje tehotenstvo. Cheescake so všetkým kýslim ovocím a potom už len so všetkým možným :) Teším sa na ďalší receptík!

      Odstrániť