utorok 24. marca 2015

Tradičná švédska semla

   Alebo po našom - buchta :)
Semla je vo Švédsku typická v období pred veľkonočnými sviatkami, no tento rok som ju videla veselo ponúkať už po Troch kráľoch a určite by išla na odbyt aj po celý rok. Tak či tak, dobrotka  v spojení kysnutého cesta, šľahačky a marcipánu je to veliká. Príprava je časovo náročnejšia, ale stojí za to si na ne počkať :)




 Na prípravu 9 ks potrebujeme:

Cesto:
1 veľká PL mletého kardamonu
1,5dcl plnotučného mlieka
25g droždia
80g kryš. cukru
štipka soli
75g mäkkého masla
1 vajce / rozdelíme na dve časti
350g polohrubej múky

Plnenie:
200g marcipánu
trošku mlieka
šľahačka


Mlieko nalejeme do hrnčeka, pridáme kardamon a ohrejeme na teplotu 37°C -  skúsime prstom.
Droždie rozdrobíme a pridáme k mlieku a so štipkou soli a lyžičkou cukru necháme urobiť kvások.
Keď je kvások hotový, dosypeme zvyšok cukru, pridáme maslo. Vajíčko si vyšľahame v pohári a polovicu prilejeme k mlieku. Postupne pridávame preosiatu múku, kým nemáme hladké cesto a miesime. Prikryté cesto necháme kysnúť 45-60min, aby zdvojnásobilo svoj objem.


Cesto vysypeme na pomúčenú dosku a rozdelíme si na 9 guliek. Tie necháme prikryté fóliou a utierkou opäť kysnúť 45-60 min.


Semle pred pečením potrieme vajíčkom a pečieme dozlatista - 8-10 min. vo vyhriatej rúre na 180°C.

Marcipán pomrvíme a zmiešame s troškou mlieka, aby sa dal natierať.
Vychladnuté semle prerežeme a potrieme marcipánovou plnkou a naplníme šľahačkou, ktorú prípadne ocukríme. Semle posypeme práškovým cukrom a hotovo!

Smaklig måltid!






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára