utorok 25. novembra 2014

Zabudnite na mrkvový koláč...je tu cvikľáč!!!

   Keby som povedala mojej mamine, že idem piecť cvikľový koláč, stopercentne by mi povedala: ,,Čo stále vymýšľaš, upeč perníkový, tým nič nepokazíš" :-) No tssss....
   Ani na sekundu som nezaváhala, keď som recept zbadala v letáku miestnej predajne (vo Švédsku), bolo mi jasné,že večer bude v chladničke. Recept je v podstate úplne jednoduchý, nič netreba vážiť,len mať odmerky a podľa mňa ho zvládne aj začiatočník. 




POTREBUJEME:

 Suroviny na koláč:
3 vajíčka
3dl kryš.cukru /alebo trstinového
3dl hladkej múky
2 lyžice perníkového korenia
2 lyžičky prášku do pečenia
štipka soli
1,5 dl oleja
3-4 postrúhané cvikle

 Suroviny na krém:
200g cream cheese
60g  masla/izbovej teploty
6 lyžíc práškového cukru
1 lyžica citrónovej šťavy
zázvor
granátové jablko na dekoráciu


POSTUP:

Mixérom vymiešame vajíčka s cukrom do penista.
Zmiešame všetky "suché" suroviny spolu, t.j. múku, PDP, perníkové korenie a soľ.
Nastrúhanú cvikľu zmiešame s olejom. 


Suché suroviny pomaličky postupne ručne primiešavame do vajíčka s cukrom, len kým sa poriadne nespoja obe hmoty.

Nakoniec primiešame cvikľu s olejom.


Tadaaaaa....hmotu vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy s priemerom 24cm.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov. Špáratkom skúšame po pol hodinke či je hotový (každá rúra pečie inač).

Medzitým si prichystáme krém. Zmiešame maslo s cream cheese. Pridáme citrón a zopár kvapiek čerstvého zázvora. Cukor pridávame postupne, ja mám rada krém kyslejší ako sladký, takže každý podľa svojej chuti. Natrieme na vychladnutý koláč a posypeme jadierkami z granátového jablka.


Jedna malá rada na záver: keď koláč upečiete, nevravte nikomu, že je v ňom cvikľa, bude to naše malé tajomstvo :)

Mňam! Mne sa vydaril, ale mala som pomocníčku, tak pssst!



#cviklovykolac #cviklac #beetrootcake

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára